Syi’iran ala Gus Dur

Kiranya nama Gus Dur akan susah hilang dari benak bangsa ini. Khususnya bagi kaum santri. Beberapa karya tulisnya fenomenal, nyentrik dan khas, salah satunya buku “Tuhan Tidak Perlu Di Bela”. Gaya banyolnya pun populer. Salah satu karya penting Gus Dur yaitu syiir yang kerap dilantunkan ketika beliau tausyiah. Syiir ringan, namun penuh kata yang menusuk, menohok iman.
Berikut adalah syi’ir yang kerap dilantunkan oleh Almarhum Almaghfurlah Gus Dur Allohuyarham.
Ngawiti ingsun nglaras syi’iran
Kelawan muji maring pengeran
Kang paring rohmat lan kanikmatan
Rino wengine tanpo pitungan
Duh bolo konco priyo wanito
Ojo mung ngaji syariat bloko
Gur pinter ndongeng nulis lan moco
Tembe mburine bakal sangsoro
Akeh kang apal Quran Hadise
Seneng ngafirke marang liyane
Kafire dewe gak digatekke
Yen isih kotor ati akale
Gampang kabujuk nafsu angkoro
Ing pepahese gebyaring dunyo
Iri lan meri sugihe tonggo
Mulo atine peteng lan nisto
Ayo sedulur jo nglaleake
Wajibe ngaji sak pranatane
nggo ngandelake iman tauhidte
Baguse sangu mulyo matine
Kang aran sholeh bagus atine
Kerono mapan sari ngilmune
Laku torikot lan ma’rifate
Ugo hakikot manjing rasane
Al Quran Qodim wahyu minulyo
Tanpo tinulis iso diwoco
Iku wejangan guru waskito
Den tanceb ake ing jero dodo
Kumantil ati lan pikiran
Ngrasuk ing badan kabeh jeroan
Mu’jizat rosul dadi pedoman
Minongko dalan manjinge iman
Kelawan Alloh kang moho suci
Butuh rangkulan rino lan wengi
Ditirakati diriyadlohi
Dzikir lan suluk jog nganti lali
Uripe ayem rumongso aman
Dununge roso tondo yen iman
Sabar narimo nadjan pas-pasan
Kabeh tinakdir saking pengeran
Kelawan konco dulur lan tonggo
Podo rukuno
Iku sunnahe rosul kang mulyo
Nabi Muhammad panutan kito
Ayo ngelakoni sekabehane
Alloh kang bakal ngangkat drajate
Senajan asor toto dzohire
Ananging mulyo makom drajate
Lamun palastro ing pungkasane
Ora kesasar roh lan sukmane
Den gadang Alloh swargo manggone
Utuh mayite ugo ulese

One response to “Syi’iran ala Gus Dur

  1. Ping-balik: Syi’ir Tanpo Waton Bukan Karya Gus Dur? | belum ada nama

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s